Op een heuvel tussen Jeruzalem en Bethlehem in het dorpje Beit Jala staat "House Jemima", een "thuis" voor Arabische kinderen en jongvolwassenen met een ernstige verstandelijke of meervoudige handicap.
In de loop van de jaren is er naast woonzorg ook dagbesteding en thuisbegeleiding bij gekomen. Zorg, begeleiding en onderwijs worden geboden vanuit een christelijke attitude van liefdevolle betrokkenheid. In Jemima werken lokale Arabische medewerkers samen met deskundige (in de zorg opgeleide) vrijwilligers uit diverse landen, waaronder Nederland.
Het is in de Palestijnse gebieden op de Westbank niet gemakkelijk om een kind met een handicap op te voeden.
Sommige gezinnen accepteren hun kind met een handicap niet. Ze worden afgezonderd gehouden en krijgen alleen eten.
De verschillende woongroepen in Jemima hebben hun eigen sfeer en aankleding.
De kindergroep bevat kinderen met veel medische zorgvragen. De overige groepen zijn ingedeeld in aparte mannen- en vrouwengroepen.
In het Eber-gebouw krijgen de meeste bewoners van de woongroepen hun dagbesteding.
De kinderen gaan naar de kindergroepen en de volwassenen hebben hun eigen plek in een workshop.
De dagbesteding voor kinderen op Eber kent helaas een enorme wachtlijst.
Om de ouders van de wachtlijst tegemoet te komen is in 2006 het “Home Based Intervention” programma gestart.
Een klein aantal van onze bewoners maakt gebruik van externe werkplaatsen in de buurt van Jemima.
In de houtwerkplaats bij House of Hope werken twee bewoners. Zij vervaardigen (samen met anderen) producten uit olijfhout. Elke werkdag wordt er met plezier aan olijfhouten producten gewerkt.
De herberg is bedoeld voor vrienden van Jemima.
U kunt vanuit Jemima gemakkelijk per bus (nr. 231) naar en van Jeruzalem reizen. Onze herberg is een ideale plaats om Jemima en de Arabische omgeving te leren kennen.
Nour woont vanaf zijn 2de jaar in Jemima. Zijn moeder was ongehuwd zwanger. Dit is binnen de Arabische cultuur een grote schande. En dan ook nog de afwijzing, omdat hij een beperking heeft. Het is onbekend of zijn moeder nog leeft. Ze heeft hem achtergelaten. Nour is een vrolijke jongen met een sterke wil. In Jemima zijn we hard aan het trainen om zijn spieren sterker te krijgen. Hierin zien we vooruitgang! Daarnaast is er veel aandacht van de logopediste. Zij werkt dagelijks aan zijn spreek en interactieve vaardigheden.
Ahmed is het 9de kind in een gezin waarvan 5 van zijn broers en zussen zijn overleden. Zijn ouders zijn neef en nicht. Toen Ahmed 7 maanden oud was, heeft zijn vader het gezin verlaten. Hij ondersteunt hen ook financieel niet meer. Op 1,5 jarige leeftijd is Ahmed in Jemima gekomen. Hij was toen ondervoed en onder-ontwikkeld. Wij kennen Ahmed als een vrolijke, lieve jongen die graag bezig is. Hij lijdt aan dwerggroei. Ahmed kan niet praten hij communiceert door geluiden.
Sameh is te vroeg geboren met een waterhoofd. Niemand had verwacht dat hij het zou overleven en werd naar Jemima gebracht met de vraag of hij tot zijn overlijden bij ons mocht blijven. Al snel werd ons duidelijk dat hij sterker was dan iedereen had gedacht. Hij is geopereerd aan zijn hoofd. Daarna ging het stukken beter met Sameh. Hij is een rustige, stille jongen. Hij vindt het leuk om geluid te maken met zijn speelgoed. Hij krijgt veel therapie van de logopediste om zijn spreekvaardigheden te trainen.
Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies. Lees meer