Huize Jemima / Helena gebouw

Op een heuvel tussen Jeruzalem en Bethlehem in het dorpje Beit Jala staat "House Jemima", een "thuis" voor Arabische kinderen en jongvolwassenen met een verstandelijke of meervoudige handicap. 

In de loop van de jaren is er naast woonzorg ook dagbesteding en thuis begeleiding bij gekomen. Zorg, begeleiding en onderwijs worden geboden vanuit een christelijke attitude van liefdevolle betrokkenheid. In Jemima werken lokale Arabische medewerkers samen met deskundige (in de zorg opgeleide) vrijwilligers uit diverse landen, waaronder Nederland.

Meer over 'House Jemima'

Er worden bijna 60 kinderen en volwassenen in Jemima opgevangen.

Meer over onze bewoners

Omgeving

Het is in de Palestijnse gebieden op de Westbank niet gemakkelijk om een kind met een handicap op te voeden.

Sommige gezinnen accepteren hun kind met een handicap niet. Ze worden afgezonderd gehouden en krijgen alleen eten.

Meer informatie

Woonzorg

De verschillende woongroepen in Jemima hebben hun eigen sfeer en aankleding.

De kindergroep bevat kinderen met veel medische zorgvragen. De overige groepen zijn ingedeeld in aparte mannen- en vrouwengroepen.

Meer informatie

Dagbesteding

In het Eber-gebouw krijgen de meeste bewoners van de woongroepen hun dagbesteding.

De kinderen gaan naar de kindergroepen en de volwassenen hebben hun eigen plek in een workshop.

Meer informatie

Thuis-ondersteuning

De dagbesteding voor kinderen op Eber kent helaas een enorme wachtlijst. 

Om de ouders van de wachtlijst tegemoet te komen is in 2006 het “Home Based Intervention” programma gestart.

Meer informatie

Werkplaatsen

Een klein aantal van onze bewoners maakt gebruik van externe werkplaatsen in de buurt van Jemima.

In de houtwerkplaats bij House of Hope werken twee bewoners. Zij vervaardigen (samen met anderen) producten uit olijfhout. Elke werkdag wordt er met plezier aan olijfhout producten gewerkt.

Meer informatie

De herberg

De herberg is bedoeld voor vrienden van Jemima.

U kunt vanuit Jemima gemakkelijk per bus (nr. 231) naar en van Jeruzalem reizen. Onze herberg is een ideale plaats om Jemima en de Arabische omgeving te leren kennen.

Meer informatie

Een kijkje bij Jemima

Onze bewoners

bewoners-1-3koloms-home-Jemima.jpg

Nour (27-09-2008)

Nour woont vanaf zijn 2de jaar in Jemima. Zijn moeder was ongehuwd zwanger. Dit is binnen de Arabische cultuur een erge schande. En dan ook nog de afwijzing omdat hij een beperking heeft. Het is onbekend of zijn moeder nog leeft, ze heeft hem achtergelaten. Nour is een vrolijke jongen met een sterke wil. In Jemima zijn we hard aan het trainen om zijn spieren sterker te krijgen, hierin zien we vooruitgang! Daarnaast is er veel aandacht van de logopediste, zij werkt dagelijks aan zijn spreek en interactieve vaardigheden.
Meer over Nour
bewoners-2-3koloms-home-Jemima.jpg

Ahmed (27-02-2002)

Ahmed is het 9de kind in een gezin waarbij 5 van zijn broers en zussen zijn overleden. Zijn ouders zijn neef en nicht. Toen Ahmed 7 maanden oud was heeft zijn vader het gezin verlaten, waarna hij hen ook financieel niet meer bijstond. Op 1,5 jarige leeftijd is Ahmed in Jemima gekomen. Hij was toen ondervoed en onder-ontwikkeld. Wij kennen Ahmed als een vrolijke, lieve jongen die graag bezig is. Hij lijdt aan dwerggroei, hij is nog maar 1 meter lang. Ahmed kan niet praten hij communiceert door geluiden.

Meer over Ahmed
bewoners-3-3koloms-home-Jemima.jpg

Sameh (16-04-2005)

Sameh is te vroeg geboren met een waterhoofd. Niemand had verwacht dat hij het zou overleven en werd naar Jemima gebracht met de vraag of hij tot zijn overlijden bij ons mocht blijven. Al snel werd ons duidelijk dat hij sterker was dan iedereen had gedacht. Hij is geopereerd aan zijn hoofd, daarna ging het stukken beter met Sameh. Het is een rustige, stille jongen. Hij vind het leuk om geluid te maken met zijn speelgoed. Hij krijgt veel therapie van de logopediste om zijn interactieve en spreekvaardigheden te trainen.

Meer over Sameh
Scroll naar boven